forum.bulsat.com
https://forum.bulsat.com/

Смяна на кондензатори
https://forum.bulsat.com/viewtopic.php?f=5&t=19828
Страница 1 от 1

Автор:  user6396 [ 05 Сеп 2016 20:54 ]
Заглавие:  Смяна на кондензатори

Здравейте,
Налага ми се ремонта на стар ZHD 100, който работи до определено време, след което, особено при промяна на температурата в работното му пространство, картината засича, приемника се рестартира, или направо изключва. Мястото около захранването му загрява доста и се чува нещо като шум/пукут поне по описание на човека. До някъде това е нормално за импулсните захранвания, но като гледам е доста по-силно изразено от колкото трябва. Поне според мен. Като се знае състоянието на фирмата по отношение наличието на сателитни приемници, независимо от какъв тип са те, е далеч по-изгодно да се ремонтират в домашни условия. Тъй като това ми приличат на симптоми все на износени кондензатори (някои около захранването са надути), то реших да ги сменя. Сменях тези около захранването, като не записах позициите им. Положението се оправи до някъде, но пак се изключва и рестартира, но на по-големи интервали от време. Няма къси съединения или окъсявания някъде, прегледах специално и F конектора. Та интересуваше ме кои кондензатори трябва да бъдат сменени най-обичайно при различните ситуации? Преди някой беше описал във форума, но така и не открих мнението, а то далеч не беше само едно. Ще съм благодарен ако някой опише това нещо отново. Интересува ме отделно какъв припой и с какво сечение е редно да се използва? Използвам тинол със сечение 1мм. като цяло това зависи от много и различни фактори, както от поялника, така и от метода за запояване и някои други неща. Далеч това не ми е първото запояване, практикувам въпросното действие със сигурност повече от 5 години, но все пак ми е интересно какъв тинол биха препоръчали определени потребители от форума, чийто имена няма нужда цитирам, за такива цели, особено за платките на сателитните приемници.

Автор:  d_bozhkov [ 06 Сеп 2016 12:48 ]
Заглавие:  Re: Смяна на кондензатори

Ето ми я темата :
Само,където администраторите на album.bg са решили да преустановят поддръжката на сайта и ми ги няма снимките.
Ще се опитам да ги намеря някъде из компа и да ги възстановя...

http://forum.bulsat.com/viewtopic.php?f=5&t=19676

П.С. Прехвърлих снимките в snimka.bg и възстанових темата

А твоя проблем е в RC групата на управлението на транзистора и е описан много добре тук в тази тема от форумните корифеи .Само да имаш време да четеш...

http://dtv-bg.com/showthread.php?t=21005&page=32

Автор:  user6396 [ 06 Сеп 2016 19:43 ]
Заглавие:  Re: Смяна на кондензатори

Смених кондензаторите на позициите описани в темата ти. Като цяло работи сега стабилно приемника, махнах и въпросните резистори. Греенето в областта на захранването изчезна, но шума си остана. Може да идва от намотката, или някой друг електронен елемент, все пак захранването е импулсно. Обаче от време на време сигналът на приемника като цяло е слаб, понякога се губи за няколко минути, а понякога сигнал има на Turksat, където при сканиране се откриват канали като Нова, Diema Family. Cinema + и други подобни. Канали, които изобщо не са качени на този спътник, особено последния. Това датира от момента на взимане на приемника от страна на клиента. Предполагам е някакъв софтуерен проблем, най-вероятно за пореден път нещо объркано от страна на програмистите.
Никой не обърна внимание на въпроса за използвания припой? Също така ме интересува с какъв поялник и каква мощност е редно да се запояват подобни елементи по подобни платки?

Автор:  d_bozhkov [ 07 Сеп 2016 12:16 ]
Заглавие:  Re: Смяна на кондензатори

Относно тинол-а...
Не съм специалист в тази област и не мога да дам точен отговор.
От практиката обаче знам,че добре е при допир на тинола с горещия връх на поялника да не се получава нещо като пръскане на малки точици.Добре е калая да се разлива плавно по поялника.Не е добре също и колофона да е в повече и да се образуват кафяви колофонови петна по платките.
Аз също ползвам 1мм. от този тип...

Изображение

Платката я почиствам с ПЕРХЛОРЕТИЛЕН (малко е повреден етикета,но формулата се вижда )

Изображение

А флюса,който продават по магазините за електроника също върши добра работа при запояване на по замърсени среди :

Изображение

Не знам колко градуса трябва да се загрява поялника,но на моята станция е разграфен от 0 до 400 (дори не знам по Целзий ли е или по Фаренхайт ) и установих ,че най добре работи на 370 градуса ...
Върха на поялника трябва да поема калая без да ври или кипи .

Колкото до шума...май не си прочел цялата тема от форума на ДТВ...има го описан проблема подробно там :

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/