forum.bulsat.com
https://forum.bulsat.com/

Настройка на приемник ZHD210 за други спътници
https://forum.bulsat.com/viewtopic.php?f=5&t=19517
Страница 2 от 4

Автор:  AlkatrazBG [ 14 Фев 2016 17:16 ]
Заглавие:  Re: Настройка на приемник ZHD210 за други спътници

Трябва да е такъв за Astra 19E и Hotbird 13E.
Изображение

Автор:  user6396 [ 14 Фев 2016 17:30 ]
Заглавие:  Re: Настройка на приемник ZHD210 за други спътници

Или по-скоро става въпрос за мултифийд:
Изображение
Снимката е примерна.

Автор:  vanderel [ 14 Фев 2016 18:15 ]
Заглавие:  Re: Настройка на приемник ZHD210 за други спътници

За да не хваща единият спътник ще е като този от снимката на Алки. А защо не го хваща :?: - отговорът само тук в този форум :!: :wink:
...но нека първо да потвърди, че конверторът е моноблок !

Автор:  Marcel [ 14 Фев 2016 21:04 ]
Заглавие:  Re: Настройка на приемник ZHD210 за други спътници

Да, моноблок е:
Inverto BLACK Pro - 6° Monoblock Quad LNB
Има и още нещо странно. Купих по-голяма антена от булсатската, а сигнала, който приемам е по-лош. Антената е нова и оригинална Triax TDS 88 H-1. Няма нещо нередно по нея. Купих е, за да приемам по-добър сигнал, а се оказва обратното. Времето беше малко кофти, но не вярвам то да е причината, защото погледнах сигнала на булсатската антена преди да е махна и после настроих новата със същия конвертор на същата стойка. Доста си играх, но по-добър сигнал не се получи. Причина?

Автор:  Marcel [ 14 Фев 2016 21:30 ]
Заглавие:  Re: Настройка на приемник ZHD210 за други спътници

vanderel написа:
:D ще стане специалист от теб. ...


По булсатските истории едва ли. Имам чувството, че нарочно са направени така, за да НЕмогат хората сами да си ги оправят, а да търсят помощ. До сега 10-тина сателита съм сложил и настроил без абсолютно никакви грижи и проблеми. Е не бяха булсатски и за това може би... :D
Ей го на последното ми творение 78 см чиния, за да не си помислиш, че нещо се гъбаркам:

http://prikachi.com/images.php?images/948/8635948w.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/959/8635959S.jpg

Това е при лошо време. При по-добро без дъжд са на 20 дб.
Не го казвам да се хваля или нещо подобно, а за да се види, че един път става, а друг път не. Нямам обяснение за причината, но да не мога да подкарам нещо ми се случва само и единствено с булсатски приемник. :!:

Автор:  vanderel [ 15 Фев 2016 00:14 ]
Заглавие:  Re: Настройка на приемник ZHD210 за други спътници

Marcel написа:
Благодаря за помощта!
Имам нужда обаче от още.
На едната антена (НЕбулсатската) сложих двоен конвертор за 19.2Е и 13Е. На НЕбулсатския приемник и двата спътника ги гледам, а на булсатския приемник само 39Е и 19,2Е. Как да подкарам и 13Е? На сигнал индикатора нищо не излиза. Направих същите настройки, както на 19,2Е, но пак не ще. Повторих няколко пъти и не ще и не ще. Каква е процедурата сега?

Marcel, всичко е ясно. Ще ти кажем какво да направиш, но преди това ще задам случаят ти като загадка.

Тези които ме познават, знаят че от време на време за да разведря форума, пускам задачки-закачки. Наградата е бира, виртуална разбира се :D По-старите юзъри имат предимство, че може да помнят отговора. В този смисъл ще помоля Атома да не участва :D
УСЛОВИЕТО: е в цитираният по-горе пост на Marcel.
ВЪПРОСЪТ: За да си реши проблемът, Marcel трябва да си купи нещо. Какво е това нещо :?:
ЖОКЕРЪТ: в предния ми пост.

Автор:  Marcel [ 15 Фев 2016 01:10 ]
Заглавие:  Re: Настройка на приемник ZHD210 за други спътници

Това са всичките канали, които намира на 13Е

http://prikachi.com/images.php?images/340/8636340R.jpg

На другия приемник излизат над 400.
Като вляза в сигнал индикатора само на първите 2 трансподера ми дава добро ниво на сигнала и децибели, а на другите е 0 и на двете. К'во пра'им ся?
А по-интересното е, че като се върна на първите 2 и те са станали на нула, т.е. на нито един трансподер според приемника нямам сигнал. Баси... :evil:

Автор:  bnmusic [ 15 Фев 2016 03:06 ]
Заглавие:  Re: Настройка на приемник ZHD210 за други спътници

вч сплитер?

Автор:  Marcel [ 15 Фев 2016 14:07 ]
Заглавие:  Re: Настройка на приемник ZHD210 за други спътници

Може би сплитер с който да разделя каналите от моноблока към дайсека и там вече всеки канал да си е на съответното място. SAT 1 за булсата, SAT 2 за Астра и SAT 3 за Еутелсат. А няма ли да стане да пусна още един кабел от моноблока към дайсека?

Автор:  vanderel [ 15 Фев 2016 14:46 ]
Заглавие:  Re: Настройка на приемник ZHD210 за други спътници

bnmusic написа:
вч сплитер?
:D

Marcel, бягай купи един сплитер като този на снимката. Не се вижда надписа, но той е -
5-2400 MHz :!: Да не е до 900 или 1000 MHz :!: Ферщейн :?:

:idea: Когато изграждате конфигурация както в случая - две антени свързани към един дайсек, но едната антена с конвертор за едновременно хващане на два спътника. Т.е. искате да гледате с две антени, три спътника, трябва да имате в предвид следното: от моно-блок конвертора излиза само един кабел. Това е така защото в него има вграден дайсек. И с този който имате вие, дайсеците стават - два :!: И двата обаче са от типа 1.0, което означава, че не могат да се вързват каскадно/последователно/. Затова сме му намерили цаката по един неофициален начин.

:idea: :idea: Вземете си един сплитер, като този. Свържете кабела от мото-блока към входа на сплитера. Кабелите от двата изхода свържете с позиции 1 и 2 на външния дайсек. Кабела от антената с единичен конвертор, в случая от Хелас, свържете на поз.3 !!! Задайне в настройките на тунера, за Астра - поз.1 :!: , за Хотбърд - поз.2 и за Хелас - поз. 3


Възможно е обаче прехода от Астра към Хотбърд да става добре, но обранто от Хотбърд към Астра - да не става. Тогава трябва да размените местата на двата спътника в настройките на тунера - Хотбърд да стане 1, а Астра - 2 :!: В противен случай минавайки от единия спътник на другия, трябва винаги да минавате междинно през третия - Хелас.
Приятно гледане :!: :D

Прикачени файлове:
ВЧ.jpg
ВЧ.jpg [ 4.04 KiB | Прегледано 14141 пъти ]

Автор:  Atom Heart [ 15 Фев 2016 19:40 ]
Заглавие:  Re: Настройка на приемник ZHD210 за други спътници

Да, тук май Димчо първи спомена за този метод. Дано сработи, защото имаше случай, при който приемникът пак се гъбаркаше нещо.
Но нали конвертира му е Quad моноблок? Няма ли да стане просто с друго кабелче, ако е останал един свободен изход от конвертора, което да влиза в DiSEqC ключа?

Автор:  bnmusic [ 15 Фев 2016 21:01 ]
Заглавие:  Re: Настройка на приемник ZHD210 за други спътници

аз, ако съм - фърлям моноблока и слагам 2-3 конвертора, четворен дисек и това е, чиста работа, колкото по-опростено, толкова по-добре
п.п. не разбрах - бира ще пием ли, от мене мезето
Изображение

Автор:  vanderel [ 15 Фев 2016 22:47 ]
Заглавие:  Re: Настройка на приемник ZHD210 за други спътници

Коя си избираш :?: :D

Прикачени файлове:
БИРА.jpg
БИРА.jpg [ 9.2 KiB | Прегледано 13907 пъти ]

Автор:  vanderel [ 16 Фев 2016 00:37 ]
Заглавие:  Re: Настройка на приемник ZHD210 за други спътници

Идеята е да се подадат два различни сигнала през външния дайсек към вградения, така че да го накарат да превключи. Ако е един кабел настройките и за Астра, и за Хотбърд в тунера ще са едни и същи. Съответно командите ще са еднакви и токът ще тече по верига 1-1/позициите на двата ключа/. Целта е да са отвори верига 2-2 при команда-Хотбърд. Не винаги обаче това става. В смисъл, не може току така да се промени посоката на тока, ако команда 2 е не напълно коректна. Тогава именно за да се отвори верига 2-2, се налага да се спре напрежението към моноблока, като се превключи тунерът към другата антена, и едва след това, когато се подаде сигнал 2 към не работещия вгр. дайсек, той със сигурност ще превключи във верига 2-2.
Това превключване към друга антена обаче може да се избегне именно, ако конверторът е четворен /Атоме/. Тогава сигнал 2 ще влиза в не работещ ключ и веднага ще го превключва.

Автор:  vanderel [ 16 Фев 2016 00:52 ]
Заглавие:  Re: Настройка на приемник ZHD210 за други спътници

Да Marcel, щом конверторът ти е четворен/добре че има хора да четат по-подробно/, можеш да пуснеш втори кабел и двата кабела да влизат на позиции без значение вече, но ти ги сложи за всеки случай пак на 1 и 2 в дайсека. И със сплитера ще стане, но този вариант е по-сигурен, още повече че имаш необходимото оборудване.
Това е !!!

Страница 2 от 4 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/