Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 13 Апр 2024 06:07Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Спас Русев и Кирил Домусчиев се конкурират за "Нова тв" 
Автор Съобщение
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2012 22:00
Мнения: 21
Отговори с цитат
Ако одобреният кандидат намери финансиране, "Нова" може да има нов собственик през март

Темата накратко

Сделката с чеха Петр Келнер за българския канал беше окончателно спряна от MTG

Намесата на КЗК в продажбата показа ясно, че новият купувач трябва да бъде одобрен от властта

Шведската компания MTG преговаря за продажбата на най-голямата българска медийна група - "Нова броудкастинг груп", с двама местни играчи - Спас Русев и Кирил Домусчиев, твърдят няколко източника на "Капитал". В процедурата за продажба, консултант в която е лондонският офис на Citi, те не участват заедно, а като конкуренти. "Да, заявил съм интерес пред MTG за "Нова" в консорциум с голяма чуждестранна компания", потвърди Спас Русев, като не пожела на етапа да разкрие кой е партньорът му. Сигурното е, че той не участва в преговорите през БТК, където е най-големият акционер. Кирил Домусчиев не беше открит за коментар.


Появата на български играчи за "Нова телевизия" беше напълно очаквана развръзка след провала на сделката между MTG и чеха Петр Келнер, който миналата година купи българския бизнес на "Теленор". Неговият инвестиционен фонд PPF Group се беше договорил през февруари 2018 да плати 185 млн. евро за "Нова броудкастинг груп", която включва седем телевизионни канала и 19 онлайн компании с общи приходи за 2017 г. от 100 млн. евро. В понеделник собственикът на българската медийна група - шведската компания MTG, обяви, че прекратява споразумението за продажба с чешкия фонд заради действията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). С безпрецедентно решение през лятото на 2018 г. българската антимонополна комисия блокира сделката. В момента тече обжалване на решението й в съда, но първото заседание по него е насрочено чак за май тази година. Проточването на делото практически направи сделката невъзможна. Дори и MTG да беше спечелила делото, отлагането във времето щеше да е направило офертата на Келнер невалидна. "Прекратяването на договора с PPF Group е следствие от решението на българската Комисия за защита на конкуренцията да отхвърли предложената продажба на PPF, както и изтичането на удължената крайна дата по договора за покупко-продажба", се казва в изявлението на MTG. От компанията уточняват, че са влезли в "разговори" за продажбата на "Нова" с "други заинтересовани компании".


По-важното обаче е друго - с решението на КЗК беше даден ясен сигнал, че купувачът на "Нова" трябва да има одобрението на властта. А това означава местен играч или в най-лошия случай - местен партньор, който да има контрол върху съдържанието.

За MTG e сравнително важно продажбата на българската "Нова" да стане бързо. Шведската компания се намира в процес на дълбоко преструктуриране, като иска да се превърне от дистрибутор в доставчик на съдържание. В момента "Нова" остана единствената телевизия на MTG, като процесите на рекламния и медийния пазар не предполагат цената й да се покачва през следващите месеци и години. Напротив, погледнато откъм Стокхолм, всеки ден, в който те притежават български бизнес, им носи загуби.


Допреди няколко години се смяташе, че западните компании, които са инвестирали в медии из Източна Европа, носят отговорност на кого ще ги продадат, когато се изтеглят. Така например, когато германският медиен концерн ВАЦ продаваше българския си печатен бизнес, бяха положени сериозни усилия той да не се озове под контрола на Пеевски (друг е въпросът, че тези усилия в крайна сметка се оказаха напразни). Когато шведската група Bonier продаваше в. "Пари", отказа по-високите оферти от съмнителни медийни играчи.


Дори и MTG да има бизнес етиката за подобен ход, в българската ситуация ще й е трудно да я приложи. Първо, никой световен купувач не поиска преди година българската телевизия. И, второ, по-ключово, беше демонстрирано, че властта тук може да блокира през КЗК всеки, когото приема като потенциална заплаха или по-скоро с когото не може да постигне договорка. Това ограничава силно кръга на потенциалните инвеститори и ако MTG иска да вземе някакви пари от "Нова", по-скоро трябва да търси купувачи, които да са способни да получат политическа подкрепа.


За Спас Русев участието в сделката може да има и бизнес основания. Синергията между телеком и телевизия на теория добавя стойност (и Келнер явно смяташе така). Телекомуникационните компании се опитват да избягат от това да са само честоти и кабели, а искат и да печелят от това, което се разпространява по тях.


При фармацевтичния и корабния бизнес на Кирил Домусчиев подобна синергия трудно може да се осъществи и по-вероятно основният мотив за нея е покупка на влияние.


Предстоящата 2019 е ключова за ГЕРБ. От европейските избори през май ще зависи дали партията на Борисов ще остане на власт, или ще се наложат предсрочни избори. Ако ГЕРБ спечелят вота през пролетта, ще им е много по-лесно да затвърдят резултата си и на местните избори през есента. Междувременно предстоят и други важни решения, като например изборът на нов главен прокурор и разпределянето на рекордно големи суми от европроектите. За правилното извършване на всичко това медийният комфорт е ключов.


Според различни източници сделката за "Нова" може да бъде сключена още преди края на март тази година. Стига избраният да успее да намери сума от над 100 млн. евро.

Колко е голяма "Нова броудкастинг груп"


"Нова бродукастинг груп" (НБГ) е най-голямата медийна група в България и се състои от седем телевизионни канала и 19 онлайн компании, които заедно са генерирали 100 млн. евро приходи за 2017 и 19.7 млн. евро оперативна печалба на "Нова тв" за 2017. Телевизията имаше 151.8 млн. лв. приходи за 2016. През последните години съществен дял от приходите ѝ са постъпленията от "Национална лотария", като те най-вероятно са приблизително равни на печалбата на телевизията. В Nova работят 650 души.


В НБГ влизат тв каналите Nova, Kino Nova, Diema, Diema Family, Nova Sport, платените спортни канали от пакета Diema Extra - Diema Sport, Diema Sport 2, Trace Sport Stars, както и издателската медийна група AtticaEVA и най-влиятелната онлайн група "Нетинфо". Част от групата е имейл платформата abv.bg, платформата за видеосъдържание Vbox7, Vesti.bg, Dariknews.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg, Grabo.bg, Trendo.bg и др.

Историята на "Нова тв"


1994 - "Нова тв" започва да излъчва като ефирен регионален канал в София. Тогава сърбинът Дарко Таминджич и собственикът на фалиралата по-късно петричка Бизнесбанка Иван Китов получават лиценз да излъчват телевизионна програма в София. Разрешението е подписано от тогавашния шеф на Комитета по пощи и далекосъобщения Стефан Софиянски, а е взето от Михаил Михайлов, който няколко години по-късно оглави за кратко "Нова"


2000 - телевизията е 100% собственост на гръцката медийна компания Antenna Group


2003 - "Нова" получава лиценз за национално ефирно разпространение на програмата си и става третата национална телевизия в България (след "Канал 1" и bTV)


2008 - Шведската медийна компания Modern Times Group (MTG) придобива "Нова" за 620 милиона евро. Преди това MTG придобива кабелните канали Diema


2011 - "Нова", каналите Diema, Diema 2, Diema Family, Nova Sport и списание ЕVA се обединяват под името "Нова броудкастинг груп" (НБГ), част от MTG


2013 - НБГ придобива 70% от най-голямата онлайн група "Нетинфо". Останалите 30% са на Радосвет Радев и Христо Христов


2016 - НБГ навлиза на пазара на киноразпространение чрез BS Films, която ребрандира като "Лента"


2017 - НБГ придобива 20% от eBag.bg - технологична компания за онлайн пазаруване


2018 (февруари) - MTG обявява, че е подписала споразумение с чешкия фонд PPF Group за продажбата на своя дял от 95% в "Нова броудкастинг груп"


2018 (юли) КЗК забранява сделката между MTG и PPF

Източник: Капитал
Линк: https://m.capital.bg/biznes/media_i_rek ... a_nova_tv/


11 Яну 2019 19:12
Профил
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2012 22:00
Мнения: 21
Отговори с цитат
Какво мислите по темата с продажбата и очакваните нови кандидати?


11 Яну 2019 19:18
Профил
Аватар

Регистриран на: 06 Юни 2007 01:30
Мнения: 1928
Местоположение: EU
Отговори с цитат
dodimarkov написа:
Какво мислите по темата с продажбата и очакваните нови кандидати?

Честно казано, не очаквам нищо да се промени!
Най-много някой ден да започнат да излъчват в 720p - HD Ready или 1080i - Full HD
:mrgreen:

P.S. Или за обслужването на определени интереси имаш в предвид?


11 Яну 2019 21:32
Профил WWW
Аватар

Регистриран на: 23 Дек 2012 00:27
Мнения: 150
Отговори с цитат
Те спряха Господари на ефира или по точно за сега все още не са подписвали нов договор, а онзи с дългата коса им е ядосан понеже не са се разбрали от рано за нов такъв. Договора им е бил до 31 декември 2018 и от тогава както виждате предаването не се излъчва и май за сега нямат такива планове. Нова май се опитват да си измият ръцете заради онзи скандал с репортера на Господари на ефира, който го хванаха да манипулира, че уж бил пребит и за капак го уволниха веднага. Оцапаха си здраво ренюмето предаването с тази постъпка и вероятно Нова иска да се разграничи от тях и затова не са сядали за нов договор.

Друго предаване май също няма да види ефир тази година, а именно Биг Брадър, а това са двете предавания, които им поддържат рейтинга висок.


11 Яну 2019 23:22
Профил
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2012 22:00
Мнения: 21
Отговори с цитат
zdravkos написа:
P.S. Или за обслужването на определени интереси имаш в предвид?


Очаквам преминаване към HD при Домусчиев.

Регионалните играчи основният им интерес е влияние. Все пак "Нова" е НБГ и включва Нет Инфо.

@startx
Господарите останаха в много неизгодна позиция и не ги чака нищо добро свързано с трите големи телевизии. От както загубиха лиценза на Нота Бене при БТВ, предаването върви надолу. Само с плосък хумор не става. А случаят с битият репортер беше разковничето да са в това положение сега.

БНТ отричат да има дори възможност да се появят при тях.
Раздялата с БТВ беше грозна и само през задната врата ако ги пуснат ще е през задната врата.
Програмната схема за тази година при тези две вече е подредена и май само за пред публичното пространство Господарите имат интерес да спекулират, че уж преговарят и с други освен Нова.

Нова очаквам да протакат преговорите докато стане ясен новият купувач - очаква се това да стане до Март. Ако сключат договор с тях преди това, то ще е с много неизгодни условия за Господарите.

А не се и очаква някоя друго телевизия да се възползва от момента. Има нужда от нов голям конкурент на БНТ-БТВ-Нова, но няма оглед да се появи такъв проект. Може би ако нещо се променят нещата с Булсатком и променят схемата на ТВ+ от настоящи или бъдещи собственици?

Биг Брадър едва ли ще липсва на много хора.

Интересен пример за миграция от Нова е как Стани богат се прероди добре под шапката на БНТ.


12 Яну 2019 10:35
Профил

Регистриран на: 02 Ное 2011 20:32
Мнения: 489
Отговори с цитат
dodimarkov написа:
Има нужда от нов голям конкурент на БНТ-БТВ-Нова, но няма оглед да се появи такъв проект.
Златни думи, браво! БНТ-БТВ-Нова са "един дол дренки", "плюли са си в устата", лъжат и манипулират народа в интерес само на една политическа сила. Наистина трябва нова, свободна, независима телевизия.


12 Яну 2019 11:16
Профил
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2008 23:07
Мнения: 655
Местоположение: София Младост
Отговори с цитат
Говори се за една, която ще стартира скоро, обаче аз не вярвам докато не ме убедят, че са такава!


12 Яну 2019 11:36
Профил
Аватар

Регистриран на: 11 Май 2012 07:14
Мнения: 252
Местоположение: Норвегия
Отговори с цитат
Нова телевизия отдавна не е лидер на пазара. Поне сред зрителите. Биг Брадър се излъчва по света от по-малки канали, издънки на големите или специално създадени за целта. Господарите... от години са скука, безмислено хилене и фабрикуване на новини. И двете предавания са всичко друго, но не и рейтингови. Новините на Нова са около 14 минути и въпреки усилията на Салич и Дойнов са постни, скучни и тенденциозни. Сутрешния блок, начело с несменяемата Гала е рядко снобско, глупаво и кокоше предаване. Само изперкали домакини го гледат. Едно от малкото стойностни предавания - Аз обичам България, бе свалено от ефир и в момента се излъчват само записи. Публицистика нямат, нови филми пък хич, а за младата аудитория - абсолютно нищо. Само реклами. Реклами, реклами и пак реклами!
Същото важи иза ьТВ.


12 Яну 2019 12:36
Профил
Аватар

Регистриран на: 23 Дек 2012 00:27
Мнения: 150
Отговори с цитат
Wanderer написа:
Публицистика нямат, нови филми пък хич, а за младата аудитория - абсолютно нищо. Само реклами. Реклами, реклами и пак реклами!
Същото важи иза ьТВ.


Абе тук там пускат някой нов филм, който се води премиера за ефира и някой друг сериал, ама всичко друго си е така.
Бтв поне по другите си канали пускат доста филми и сериали, а bTV Action пускат постоянно сериали и то все нови от 20 часа.

dodimarkov написа:
@startx
Господарите останаха в много неизгодна позиция и не ги чака нищо добро свързано с трите големи телевизии. От както загубиха лиценза на Нота Бене при БТВ, предаването върви надолу. Само с плосък хумор не става. А случаят с битият репортер беше разковничето да са в това положение сега.


Мен ме хвана яд как от Нова и самите Господари отричаха, че са казвали, че репортера е бил пребит. Бяха публикували именно заглавия с това, че е пребит и като се раздуха новината, че е постановка веднага си смениха заглавията, ама от чичко гугъл не можеха да се скрият. Показваше си именно старите заглавия и като отидеш на линка и отвориш новината виждаше се вече промененото заглавие. Много долна постъпка направиха с това да си измият така ръцете и да отричат, че са казвали подобни думи.

Излезе вчера новина, че може би ще се върнат в Нова, но само с 3 предавания на седмица и с различен час, за да правели били конкуренция на Комиците по Бтв. :roll: :roll:


13 Яну 2019 05:11
Профил

Регистриран на: 08 Май 2015 15:53
Мнения: 130
Отговори с цитат
pepy1 написа:
Говори се за една, която ще стартира скоро, обаче аз не вярвам докато не ме убедят, че са такава!


Дай инфо?


15 Яну 2019 18:40
Профил
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2012 22:00
Мнения: 21
Отговори с цитат
vebaev написа:
pepy1 написа:
Говори се за една, която ще стартира скоро, обаче аз не вярвам докато не ме убедят, че са такава!


Дай инфо?
Сигурно има предвид БСТВ.


15 Яну 2019 18:52
Профил
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2008 23:07
Мнения: 655
Местоположение: София Младост
Отговори с цитат
Точно


15 Яну 2019 19:42
Профил
Аватар

Регистриран на: 06 Юни 2007 01:30
Мнения: 1928
Местоположение: EU
Отговори с цитат
„Юнайтед Груп“, водещ доставчик на телекомуникационни услуги и медии в Югоизточна Европа, днес обявиха, че са завършили придобиването на „Нова Броудкастинг Груп“, най–голямата мултиплатформена медийна компания в България.

„Нова“ се състои от 10 телевизионни канала, включително националната НОВА ТВ, и най-голямата онлайн платформа в България – „Нетинфо“, която достига средно до 80% от българското население всеки месец. Тя също така управлява четири радио станции.

На българския пазар „Юнайтед Груп“ притежава телеком-оператора VIVACOM.

Главният изпълнителен директор на „Юнайтед Груп“ Виктория Боклаг заяви: “С радост посрещаме „Нова“ и нейните служители в семейството на „Юнайтед Груп“. България е привлекателен пазар за нас и като част от „Юнайтед Груп“ „Нова Броудкастинг Груп“ ще продължи да надгражда силните си страни.“

Боклаг добави: „Между „Нова“ и другите наши медийни операции съществува добра съвместимост. Това ни дава възможността да постигнем синергия и да разширим мащаба си, за да увеличим инвестициите си в локално съдържание, което да удовлетвори нашите клиенти.“

Като част от „Юнайтед груп“ дейностите на „Нова Броудкастинг груп“ ще бъдат супервизирани от бившия изпълнителен директор на RTL – Dirk Gerkens, професионалист с повече от 25 години опит в сферата на телевизията.

Придобиването на „Нова Броудкастинг Груп“ е в съответствие със стратегията на „Юнайтед Груп“ да притежава както телекомуникационни, така и медийни компании на пазарите, където оперира. Платформата на компанията обединява водещите оператори и най-добрите производители на съдържание в Югоизточна Европа.

Медийното подразделение на „Юнайтед Груп“, „Юнайтед Медиа“, всяка година произвежда повече от 20,000 часа оригинално съдържание и излъчва повече от 30 канала, които са на разположение за наземни, кабелни, DTH, OTT и IPTV платформи.

За „Юнайтед Груп“:

Със седалище в Нидерландия, „Юнайтед Груп“ е водещият телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Оперираща в осем държави, компанията има близо 10 млн. потребители и 11 хил. служители*. „Юнайтед Груп“ има най-широкото покритие на мрежа в региона и предлага на потребителите най-привлекателната селекция от телевизионно съдържание от цял свят. Значителните инвестиции в дигитална инфраструктура, съдържание и технологии гарантират качеството на предлаганите продукти и услуги. От март 2019г. мажоритарен собственик на „Юнайтед Груп“ е BC Patners, една от най-големите глобални инвестиционни компании.


22 Фев 2021 16:09
Профил WWW

Регистриран на: 26 Фев 2015 22:06
Мнения: 43
Местоположение: Барбадос
Отговори с цитат
Минали са 3 години и нищо хубаво не се случи с НОВА.


24 Фев 2024 22:15
Профил
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2007 01:24
Мнения: 2852
Местоположение: Pleven/Gabrovo
Отговори с цитат
Колкото пъти премина през този канал, за да видя какво дават, те дават едно и също - реклами. На секундата ги прескача и повече не се връщам на този канал... :(


24 Фев 2024 23:36
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB®