Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 24 Юли 2021 21:18Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 6 мнения ] 
Настройка на антена - в помощ на сънародниците ни в чужбина 
Автор Съобщение
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2007 01:24
Мнения: 2550
Местоположение: Pleven/Gabrovo
Поредното голямо писане,което най-вероятно след един месец ще бъде изтрито. Няма, няма :)
Първо,за всички трябва да е ясно,че ако можеше след една инструкция,всеки сам да си монтира чинията, то щеше да има такава в книжката на оборудването. Второ-самата фирма,няма полза от това всеки да пипа по техниката,която е нейна собственост.Затова препоръчвам на бъдещите абонати в България да ползват услугите на техниците от фирмата. Не така обаче стои въпросът с абонатите в чужбина.Въпреки,че Булсатком е фирма,която предлага услугите си само за територията на БГ и не носи отговорност за тези,които на своя глава са изнесли техниката зад граница,сателитната телевизия не може да се ограничи само на територията на една държава.Скъпият монтаж в чужбина и чувството,че тези хора продължават да са наши сънародници е аргументът ми да напиша това! Надявам се,аз и моите колеги,с които се опитваме да помагаме на тези хора, да сме от полза както за тях,така и за фирмата.

ИНСТРУКЦИИ ЗА НАШИТЕ СЪНАРОДНИЦИ В ЧУЖБИНА /естествено, не можем да ограничим ползването им и от абонати в България/
Ще помоля питащите да не задават въпросите си точно тук,за да не се разводнява темата.ПИТАЙТЕ В ТОЗИ РАЗДЕЛ,НО В НОВИ ТЕМИ !
-----------------------------------------------------------------
Монтаж и настройка на антена:
----
Процедурата е трудна за човек без нужните познания и умения, за предпочитане е да се обърнете към квалифициран техник. Тук най-общо ви описвам стъпките които трябва да следвате (на собствена отговорност).Примерът който ще дам се онтнася за Испания,Мадрид! Показателите са различни за всяка точка на Европа!

1. Определяне на мястото на монтаж и посоката на ориентиране: грубо правило е мястото да се огрява от слънцето около 11-12 часа. Посоката към която трябва да гледа антената е югоизток.Тя може да се определи с точен компас. Не трябва да има близки препятсвия за сигнала като козирка на стряха, по-висока сграда и т.н. Този линк - http://www.satlex.net/bg/azel_calc-para ... &diam_h=65 ,може да ви помогне да добиете визуална представа за посоката,наклона и положението на конвертора.На изображението конвертора е гледан откъм чинията.
Още по лесно става с този линк - http://www.dishpointer.com/ ! Намерете си дома и щракнете на предполагаемото място на монтаж.Зелена линия ще ви покаже точната посока.Изберете си нещо в тази посака за ориентир и го запомнете! Например среда или ъгъл на отсрещна сграда.

2. Стойката за антената трябва да е здрава и закрепена стабилно.Използвайте дюбели 80/10 за бетон и 100/10 за тухла.Или анкери 8 или 10 мм Съвсем слабо клатене или изместване може да влоши значително сигнала. Със специалните скоби,закрепете "чинията" с вече монтирания конвертор на стойката/тръбата/ - изхода за кабела трябва да е отдоло. Все още не затягайте докрай болтовете. Като застанете зад чинията,от лявата страна има скала. Стегнете чинията на 26 градуса.При това положение чинията ще е почти вертикална. /Разбира се стойката/тръбата/ на която монтирате чинията ,трябва да е отвесна/. Завъртете конвертора,така че като гледате чинията ОТПРЕД,кабела,който излиза от него да сочи на 7 часа.Или в случая с Мадрид,както е показано-м/у 7 и 8 часа.Пак повтарям - 7 часа,като гледате чинията отпред!

3. Коаксиалният кабел свързващ антената с приемника трябва да е подходящ (75 ома, дебелината да си пасва с буксите) и от най-високо качество. Внимавайте при поставяне на буксите,да не се получи късо съединение от някоя жичка на оплетката,към централното жило. Жилото на кабела трябва да се подава с 2 милиметра от буксата,а оплетката да има добър контакт. Погрижете се връзката на конвертора да е защитена добре от вода чрез специалния гумен маншон.

4. Настройте тунера на HellasSat2: oрбитална позиция 39Е, и стандартните честоти на Булсатком - 12524,12565,12647и 12688 - SR=30000 FEC=7/8 ! Ако е стандартен приемник на Була,то те са фабрично запаметени.

5. Влезте в меню-други-сигнал индикатор-12524/Н/30000. Изкарайте ТВ-то близко до антената, така че да виждате ДОБРЕ индикатора (!). Алтернативно ще трябва да си осигурите поне акустична връзка с друг човек който да го следи... Индикаторът работи с 1-2 секунди закъснение!!!Затова антената се движи плавно и бавно!!! При правилно свързване на кабела към конвертора и приемника,ще ви излязат 30-40 %,на горната скала!

6. Насочете чинията на югоизток (45 градуса) и бавно започнете да я движите на изток,т.е.към вашия ориентир, като следите сигнал-индикатора. Спирайте около високите проценти. Спътника е хванат тогава, когато излязат дБ-ли на долната скала. Ако %-тите са високи/напр.около 60/,а няма дБ-ли - с дистанционното преместете на другите БГ транспондери и се върнете пак на 12524. При тази манипулация дБ-лите могат да излязат. Ако ги няма,потърсете за други високи проценти. Ако продължава да няма дБ-ли променете с 1-2 градуса вертикалния наклон-лявата скала /на 25 или 27 гр./ и повторете търсенето.Може да промените с 1-2 мм и завъртането на конвертора.

7. След като излезе сигнал на долната скала (децибели) стягате скобата и болтовете за вертикална настройка като следите индикатора за максимални показатели. 10-11dB е добре,но е желателно над 12dB.Можете да видите съседната тема,в която други преди вас са споделили резултатите си,в най-различни части на Европа! Сигнал трябва да има на всички БГ транспондери в противен случай не сте на търсения спътник.

8. Последно-леко завъртате конвертора за най-високи дБ-ли и му стягате скобата.

9.Предайте естетичен външен вид на антената,като закрепите добре кабела.Най-добре със свински опашки. А и за да се предпазите от аварии при люлеенето му от вятъра!

10.. Изход от менюто и чакате няколко секунди докато тунера опознае настройките.

11. Сядате пред телевизора да ядете пуканки или викате техник :wink:
----------------------------------------------------------------------------


Последна промяна vanderel на 05 Апр 2010 02:57, променена общо 13 пъти13 Яну 2008 22:20
Профил
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2007 01:24
Мнения: 2550
Местоположение: Pleven/Gabrovo
Мнение 
Още малко доуточнения.Сега пък ще ви дам пример за монтаж в Холандия.За всяка точка от Европа цифрите са различни. За тях ще получавате допълнителна информация от колегите. НО НЕ В ТАЗИ ТЕМА,а във вашата!

Свържете приемника/тунера/ към ТВ-то,посредством кабел скарт-скарт,скарт-чинч,чинч-чинч и т.н./според входовете на телевизора/!Включете ТВ-то в режим AV !Ще ви излезе логото на БСК.
В тунера трябва да имате тези параметри/транспондери/:12524/Н/30000,12565/Н/20000,12647/Н/30000 и 12688/Н/30000.Ако е стандартен приемник на Була,то те са фабрично запаметени.
Искарайте ТВ-то близко до антената,така че да виждате добре индикатора.Можете да си направите късо парче кабел от конвертора до тунера,което след настройката и стягането на антената,да смените с истинската дължина-кабел! Трудно се прави настройка,ако разчитате на викане от помощник!
Влезте в меню-други-сигнал индикатор-12524/Н/30000
Завъртете конвертора,така че като гледате чинията отпред,кабела,който излиза от него да сочи на 7 часа. http://www.satlex.net/bg/azel_calc-para ... &diam_h=65 Да не се заблодите от карнинката в Сатлекс.Там конвертора е гледан от към чинията!!!
Като застанете зад чинията,от лявата страна има скала.Стегнете чинията на 22,5 градуса/това е конкренто за Амстердам-за БГ около 38-39гр/.При това положение чинията ще е почти вертикална. /Разбира се стойката/тръбата/ на която монтирате чинията ,трябва да е отвесна./
Намерете с компас точния югоизток - 45гр м/у юг и изток.Изберете си нещо в тази посока за ориентир.Напр. прозорец,комин от отсрещната сграда,дърво и т.н. или пък лесно можете да определите посоката,от която идва сигнала,като попълните града,държавата и спътника в този сайт - http://www.dishpointer.com/ ! Намерете си дома и щракнете на предполагаемото място на монтаж.Зелена линия ще ви покаже точната посока.Изберете си нещо в тази посака за ориентир и го запомнете! Например части на отсрещна сграда.
Насочете чинията в тази посока или ако използвате компаса към 45-я градус и бавно започнете да я движите на юг,като следите сигнал-индикатора.Около 40-стия гр.спрете на най-високите проценти/за БГ-около 20-стия/.Спътника е хванат тогава,когато излязат дБ-ли на долната скала на всички БГ тр-ри.Ако няма дБ-ли при най-високите %-ти - направете следната маниполация:с дистанционното преместете на другите БГ тр-ри/12559,12647 и 12687/ и после се върнете пак на 12524.Това се прави защото при някои тунери дБ-лите излизат със закъснение,а при тази маниполация,ако сте на спътника ,то те ще се появят!!! Ако ги няма потърсете пак около 45-тия градус/за БГоколо 20-стия/ за други високи проценти.Там където има високи проценти,повтаряйте горната маниполация!!!Ако продължава да няма дБ-ли,променете с 1-2 градуса вертикалния наклон-лявата скала-на 21 или 24 гр./за БГ 40 или 37гр/.и повторете горното упражнение.Ако пак няма - завъртете конвертора с 1-2 мм на някъде и пак пробвайте.
След като излезе сигнал на долната скала,стягате двете гайки на скобата,като наблюдавате индикатора.Като стягате дясната гайка напр.,тя дърпа чинията на дясно,така че може сигнала да изчезне.Затова спирате да затягате дясната и започвате да затягате лявата.Така с по един,два оборота,ту едната,ту другата,докато се стегне скобата на максимални дБ-ли - например до около 10-10,5дБ. Второ:разхлабете малко вертикалната настройка и донастройте,като я стегнете при най-силни дБ-ли.Например до 11-11,5дБ. И трето,колкото и да е трудно,защото конвертора,вече може да ви е далеч,трябва да направите и последната финна настройка.А именно - да се опитате да го завъртите леко в едната или в другата посока,като гледате индикатора за вече окончателно,максимални децибели.Стягате го внимателно,като придържате профила за опора.


Възможно е при търсене на спътник Хелас да попаднете на друг!!!
Сигнал трябва да има на всички БГ тр-ри.В противен случай,не сте на търсения спътник.
При намиране на спътник ХеласСат в долната част на индикатора ще ви излезе - Fec - 7/8 !!!
Ако има дБ-ли на 12524,но фека е 2/3 - това означава,че сте на спътник Астра-28,2гр.
Ако фека е 3/4 - сте на Badr-26гр.
И при двата случая,трябва бавно да завъртите чинията още много малко на изток ,до следващите високи проценти!Ще се наложи да промените и наклона - с 1-2 градуса надоло.
За по-сигурно,процедирайте по следния начин,стъпка по стъпка:
1.Оставете менюто на "сигнал индикатар".И на тр-р 12524 /Н/ 30000
2.Хванете пак спътника с фек 2/3 или 3/4.Както до сега.
3.Вземете един маркер и сложете две чертички на скобата/между двата болта/ и на тръбата,за която стягате чинията,така че чертичките да съвпадат,една срещу друга.Т.е. маркирайте хванатия спътник с фек 2/3 или 3/4!!!След това поставете трета чертичка на 6 мм/ за 2/3 / и 8 мм/за 3/4 / в дясно на таза на тръбата/
Разхлабете малко гайките и завъртете чинията на изток,така че чертичката от скобата да съвпадне с третата черта..Стегнете при това положение.
4.Разхлабете болтовете за вертикална настройка и преместете с 2 мм наклона надоло,като гледате %-тите да станат максимално високи.Стегнете! Преди да изпълните тази точка,запомнете на колко градуса е скалата отстрани.За да можете при нужда,евентуално да се върнете в изходно положение.
5.Какво показва индикатора???Ако няма дБ-ли,трабва да се завърти малко конвертора,като наблюдавате индикатора за мах.% на горната скала.Преместете го с 1-2мм на някаде.
6.Ако пак няма дБ-ли,разхлабете скобата и преместете с 1-2 мм чинията на изток или на запад,но при всички положения да е близо до третата чарта.Стегнете и пак повторете т.4 и т.5
7.След излизане на дБ-ли с фек 7/8,стегнете антената в последователността описана по-горе!!!
8.Изход от менюто и чакате малко,докато тунера опознае настройките. :D :D :D


Не се притеснявайте да питате,за нащо,което не ви е ясно.В този форум 24 часа в денонощието,365 дни в годината,има хора на които можете да разчитате!
УСПЕХ !!!


Последна промяна vanderel на 05 Апр 2010 02:59, променена общо 6 пъти13 Яну 2008 22:32
Профил
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2007 01:24
Мнения: 2550
Местоположение: Pleven/Gabrovo
Мнение 
ДОНАСТРОЙКА НА ВЕЧЕ НАСТРОЕНА ЧИНИЯ,НО С ЛОШИ ПОКАЗАТЕЛИ


Всеки може за собствено успокоение да влезе в меню - други - сигнал индикатор
и да провери състоянието но настройката на антената.
При добра настройка показателите преблизително са следните:
12524/Н/30000 - 13-14 дБ %-тите нямат значение
12565/Н/30000 - 12,5-13,5 дБ
12647/Н/30000 - 12-12,5 дБ
12688Н/300000 - 11,5-12 дБ
Тунера не може да работи със сигнал по-малък от 7 дБ !!!
При лоши метереологични условия сигнала може да падне с 2-3 дБ. ДБ-лите от 7 до 12 са вашият запас за лошо време!!
Така че,ако нормалните ви показатели са около 9 дБ напр. ,при облаци и дъжд ще паднете на 7 и картината ще започне да насича или ще изчезне напълно.
В такъв случай направете следното:
Първо:оставете сигнал-индикатора на 12524/Н/.
Осигурете си пряка видимост на сигнал индикатора/ако искате идеални настройки/.При невъзможност - човек, който ще ви казва промените.Или третият вариант - да навиете километраж от ТВ-то до чинията.
Второ: вземете ключ 13/10 за по-старите/.Разхлабете с един оборот едната гайка на скобата,която държи чинията към стойката/тръбата/ и вижте резултата!Има два варианта - или повече дБ-ли или 0 дБ. Ако са повече -затегнете другата.Ако са 0 затегнете първата и разхлабете втората.
За да разберете за какво ви говоря,опитайте се да вникнете в смисъла на това! При стягане на дясната гайка напр.- тя дърпа чинията на дясно,а стягането на лявата-съответно наляво.Така променяте хоризонталната настройка!
Редувайки двете гайки в крайна сметка затегнете чинията при най-високи дБ-ли/примерно10,5/!!!
Трето:разхлабете болтовете за вертикална настр.И съответно ги затегнете при най-високи дБ-ли.Внимавайте!Преместването ще е не повече от 1-2мм.При стягането на долната гайка-тя ще измества наклона по канала на профила.Затова първо стегнете горната!!!След това долната!Така дБ-лите ще стигнат напр.до 11.
Четвърто:промяна положението на конвертора/това нещо, от което излиза кабела/.Това е най-трудното,защото в повечето случаи конвертора ще ви е далеч и труден за достъп.Внимавайте да не паднете!!!Добре ще е да има някой до вас и да ви помага! С кръстата отверка разхлабете скобичката ,която го държи, като вие или помощникът ви придържате металния правоъгълен профил,на който е закрепен/за опора/!Завъртете конвертора 1-2 мм наляво или надясно до окончателно максимални дБ-ли.При стягането - дБ-лите се променят.Най-вероятно ще се наложи да правите тази операция няколко пъти,докато стегнете конвертора на максимални показатели.Внимавайте да не счупите скобичката!
Не е задължително да гоните непременно 13. Над 12 е добре! И пак ви казвам - внимавайте защото става въпрос за изместване в рамките от 0,5мм до 2мм.Да не си вкарте автогол и да промените тотално настройките.Ще си създадете повече работа. Мислете преди да действате!!!
Желая успех на всички!!!


И преди да започнете да правите каквото и да било ще ви дам още един съвет.Това всъщност се отнася само за фирмените чинии на Була, при които конвертора е закрепен към чинията посредством правоъгълен метален профил,чийто долен край влиза в пластмасовата конструкция. Та,възможно е при чинии,които са на повече от година,вследствие различните температурни промени - да се увеличи луфта между металния профил и пластмасата.Тази деформация води до разфокусиране на конвертора и съответно до намаляване на приемания сигнал. За целта, преди да хванете ключовете и отвертката - следейки сигнал индикатора,повдигнете с един пръст профила нагоре до упор. В много от случаите ще видите,как нивото на сигнала се вдига.При това положение,остава да намерите подходяща подложка/не ви препоръчвам клечки и харии/,която да вкарате в пластмасовото легло,под профила,така че той да остане в положението с най-висок сигнал.Напр.метална пластинка/парче от лист ножовка/,или шаиба /за болт 10мм./ След тази операция в повечето случаи не се налагат повече донастройки.
Успех и по-малко нерви!!!


Последна промяна vanderel на 05 Апр 2010 02:37, променена общо 3 пъти17 Май 2008 01:42
Профил

Регистриран на: 26 Яну 2008 16:19
Мнения: 6
Местоположение: Софийско равно поле
Мнение 
Един трик който приложих днес. Незнам доколко на други ще свърши работа но ето го и трика.
Ако времето е облачно и имате проблеми с настройката просто оставете сигнал индикатора не на 12525 а на 12606 тоест на ОТЕ - това може да го направите ако знаете предварително къде горе-долу трябва да гледа чиниятал понеже FEC на ОТЕ е 5/6 ще можете грубо да настроите антената спрямо ОТЕ а след като времето се пооправи ви остава единствено да донастроите за максимален сигнал на Булсатком и да се наслаждавате на ТВ.
Обаче внимавайте да не отидете на астрата на 19.2 защото на тази честота FEC също е 5/6 и после може да стане весело ако не се усетите навреме.

Експертите - Vanderel, pgi, Pocata и други(другите да не се сърдят ;) да преценат дали съвета си струва ако не може да го махнем


13 Сеп 2008 14:41
Профил
Аватар

Регистриран на: 16 Мар 2007 15:25
Мнения: 1
Местоположение: Добрич и навсякъде в българия
Мнение 
напълно си прав колега но понеже FEC на ОТЕ е 5/6 при лошо време може не само груба настройка да се направи ако там докараш най-доброто на което е способна антената няма да имаш главоболия и с булсат все пак са на един и същ лъч но на различни поляризации така че при перфектна настройка на този транспондер и при транспондерите на БУЛСАТКОМ антената няма да се нуждае от донастройка :wink:
ако бъркам някъде нека по добрите специалисти ме поправят :idea:


13 Сеп 2008 15:21
Профил ICQ
Аватар

Регистриран на: 06 Апр 2008 20:37
Мнения: 14
Местоположение: В обора
Понеже често изкачат въпроси че е хванат 12524 а фека не е 7/8,ето къде е грешката.Това са два сателита които могат да ви подлъжат.Просто не сте на Хелас 39Е.За целта трябва антената да се наведе малко надолу и леко наляво.
Ако хващате 12524 но ФЕК-а е 2/3 то ако пресканирате каналите ще излезнат тези по-долу което на 100% означава че сте на Астра.
Ако ФЕК-а е 3/4 то няма да излезнат канали защото...защото така :lol:


Eurobird 1 & Astra 2A/2B/2D at 28.2°E

12523 H 27500 FEC2/3

Свободни канали

Daystar TVBEN [LyngSat Address] [LyngSat Free TV] 55002 2323 2324 E
Information TV
EWTN UK
Movies4Men +1
Live 960
Channel I tests
AIT International UK
OH TVArabsat 2B at 30.5°E

12523 H 2500 FEC3/4
(feeds)


10 Ное 2009 01:09
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 6 мнения ] 

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB®