forum.bulsat.com
http://forum.bulsat.com/

Re: Няма HD канали (ZHD200- кондензатори)
http://forum.bulsat.com/viewtopic.php?f=2&t=20121
Страница 1 от 3

Автор:  Kibik [ 29 Май 2017 22:54 ]
Заглавие:  Re: Няма HD канали (ZHD200- кондензатори)

Ползвам два приемника HD и SD . Преди две седмици изчезнаха HD каналите на първия. После се появиха за известно време, сега пак изчезнаха. Транспондера 12647000 навсякъде дава нули...
Като гледам, че няма други оплаквания във форума, вероятно приемника е зле. Преди години на два пъти сменях кондензатори, но не помня на кой приемник беше (HD или SD). Дали сега е същия случай?

Автор:  Viktor Pavlov [ 29 Май 2017 23:27 ]
Заглавие:  Re: Няма HD канали

Дали не е HD? :wink:

Автор:  vanderel [ 30 Май 2017 21:06 ]
Заглавие:  Re: Няма HD канали

Сменили сте, но само два кондензатора. Тези на които им е личало. А те са 6 ...! Да не гадаем, но ползвайте 105 градусови кондензатори и с една степен по-високо напрежение - ако са за 16 волта, слагайте такива за 25. Ако са за 25 - слагате за 35 ...
На НД-то разбира се. СД не се поврежда !

Автор:  Kibik [ 31 Май 2017 00:09 ]
Заглавие:  Re: Няма HD канали (ZHD200- кондензатори)

vanderel написа:
Сменили сте, но само два кондензатора. Тези на които им е личало. А те са 6 ...! Да не гадаем, но ползвайте 105 градусови кондензатори и с една степен по-високо напрежение - ако са за 16 волта, слагайте такива за 25. Ако са за 25 - слагате за 35 ...
На НД-то разбира се. СД не се поврежда !

Два пъти съм сменял кондензатори и сложих каквито имах, не помня дали всички са сменени, но щом е това ще го оправя. За градусите и напреженията съм наясно, проблема е в размерите им, че са нагъсто...Въобще платката е проектирана кофти, кондензаторите са близо до източниците на топлина...а аз не изключвам приемника никога.
Трябва да поръчам кондензаторите от eBay, което ми е по-лесно от ходене до магазина, но кажете какви са 6-те, за да не отварям предварително да ги видя. Някъде май имаше тема където бяха дадени, дайте линк ако знаете моля.

PS.
Намерих такава тема, но май имаше и друга...
viewtopic.php?f=5&t=19676&hilit=%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82+%D0%BD%D0%B0+hd
Офтопик:

Гледам, че имам само 3 поста във форума, а участвам отдавна и съм имал много постове. Да не е при слаба активност, след време да се рестартира акаунта или нещо друго?

Автор:  vanderel [ 31 Май 2017 12:24 ]
Заглавие:  Re: Няма HD канали

Kibik написа:
За градусите и напреженията съм наясно, проблема е в размерите им, че са нагъсто...

Гледам, че имам само 3 поста във форума, а участвам отдавна и съм имал много постове. Да не е при слаба активност, след време да се рестартира акаунта или нещо друго?

Точно затова че са нагъсто, само препоръчваме с какви да се сменят. От том нататък според необходимостта и умението на майстора. Ти си напълно наясно с картинката :wink:

От време на време форумът се "почиства". Такива са заръките ... :( Не е от активността.

Автор:  Kibik [ 31 Май 2017 23:59 ]
Заглавие:  Re: Няма HD канали (ZHD200- кондензатори)

vanderel написа:
Точно затова че са нагъсто, само препоръчваме с какви да се сменят. От том нататък според необходимостта и умението на майстора. Ти си напълно наясно с картинката :wink:

Линка който бях намерил е за ZHD100, а моят вероятно е ZHD200, вътре е съвсем различно.
Оправих го, смених 2 кондензатора C7 и C9, бяха издули и капацитета беше паднал от 1500 на 25мкф.
Оказа се, че всички кондензатори съм сменил предните два пъти с каквито съм имал, та не знам какви са били оригиналните. Странно е, че съм сложил качествени, на 105 или 130град, но пак тези двата (C7 и C9) са дефектирали. Те бяха 1500мкф на 16v и 105град
Реалното напрежение там е 5v, не е ясно защо са се скапали пак...вероятно температурата/лошо качество.
Сега кондензаторите са ми следните, накрая съм дал измерените напрежения върху тях:
C2-оригинален- 68/400v/105gr
C4-оригинален- 47/35v/105gr
C6-470/35v/105gr--11.7v
C7-680/16v/105gr--5.1v
C8-1000/16v/85gr--3.3v
C9-470/35/130gr--5.1v
C10-470/35v/130gr--11.1v
C11-470/35v/130gr--3.3v
C12-470/35v/130gr--3.3v
Бях забравил-на обратната страна на платката преди е имало изгорели два резистора (паралелни) , които съм сменил с един по-мощен около 250 ома. Не помня как съм избрал тази стойност, тъй като на старите не личи надписа...
Изводи:
Очевидно капацитета не е критичен, защото като остаряват той пада драстично и накрая приемника отказва.
Напрежението не е критично също, вижда се , че реалните напрежения са ниски.
Остава температурата, но щом и 105гр дефектират, значи има голямо нагряване и ако са по-некачествени, бързо издуват и капацитета пада драстично. Уреда ми мери до 200мкф, та не можех да измеря реалния капацитет на всичките...
Вероятно ако приемника се изключва нощем, кондензаторите ще карат по-дълго.
И така, ако някой има стойностите на оригиналните, нека ги даде.
А има ли някъде публикувана схемата на захранването за ZHD200?

PS Допълних заглавието, написах и всичко това за да е полезно на други...

Автор:  vanderel [ 01 Юни 2017 12:53 ]
Заглавие:  Re: Няма HD канали (ZHD200- кондензатори)

C4 - 1 х 47 uF 35V
C12, C9, C7, C8 - 4 x 1000 uF (10V)
C10 - 1 x 470 uF (25V)
D4 - 1 x 47uF 400V.

Вижте уважаеми съфорумници - утре темата в която пишем в момента и тази тема :arrow: viewtopic.php?f=5&t=19676&hilit=%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82+%D0%BD%D0%B0+hd , ще бъдат изтрити :twisted: :( , както бяха изтрити много подобни.
А теми като тази ще останат :arrow: viewtopic.php?f=50&t=15765
:shock: Може би има причина да е така, но признавам си - аз не я разбирам :?

Виждате само колко време са отделили хората за да са полезни на абонатите на не коя да е фирма, а на фирмата собственик на този форум. Нямам сили повече да пиша по този въпрос. На всички ви е ясно ...

:idea: Докато не са унищожили и вашия труд d_bozhkov и Kibik, поне аз ДА ВИ ПОЗДРАВЯ от името на потребителите на форума :!:

Автор:  Kibik [ 03 Юни 2017 01:57 ]
Заглавие:  Re: Няма HD канали (ZHD200- кондензатори)

vanderel написа:

Вижте уважаеми съфорумници - утре темата в която пишем в момента и тази тема :arrow: viewtopic.php?f=5&t=19676&hilit=%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82+%D0%BD%D0%B0+hd , ще бъдат изтрити :twisted: :( , както бяха изтрити много подобни.
---------------------
:idea: Докато не са унищожили и вашия труд d_bozhkov и Kibik, поне аз ДА ВИ ПОЗДРАВЯ от името на потребителите на форума :!:

Не участвам често във форума и очевидно не съм в час с вътрешно- ведомствените спорове и игри, но не е ОК да се трият постове/теми във форум, освен ако няма обиди или нарушения...И на кого би пречила полезна информация?
Считам, че целта на форумите е взаимопомощ на потребителите.
А ако наистина ще се изтрие, поне да дам повод:
Захр. платка е проектирана некадърно като схема и като топология.
- не може импулсно захранване да е с такъв нисък КПД, т.е. ужасно греене.
- не може ел. кондензатори (известно, че са чувствителни на топлинно натоварване) да се сбити точно до източниците на топлина, при положение, че има място да се разместят по-далече по периферията...

Автор:  vanderel [ 03 Юни 2017 11:58 ]
Заглавие:  Re: Няма HD канали (ZHD200- кондензатори)

Kibik написа:
Захр. платка е проектирана некадърно като схема и като топология.
- не може импулсно захранване да е с такъв нисък КПД, т.е. ужасно греене.
- не може ел. кондензатори (известно, че са чувствителни на топлинно натоварване) да се сбити точно до източниците на топлина, при положение, че има място да се разместят по-далече по периферията...
... И ТОВА НЕЩО ТЕ НЕ ГО ВИЖДАТ С ГОДИНИ ! След две седмици сателит ще изстрелваме, ... и ще го поддържаме :?

Автор:  Петър [ 03 Юни 2017 19:12 ]
Заглавие:  Re: Няма HD канали (ZHD200- кондензатори)

vanderel написа:
След две седмици сателит ще изстрелваме, ... и ще го поддържаме :?
А дано успеем да излетим, щото Илон Мъск и Тръмп много остро се сблъскаха, челно! Дано магаретата не пострадаме от ритането на атовете.

Автор:  Последен Потребител [ 03 Юни 2017 23:10 ]
Заглавие:  Re: Няма HD канали (ZHD200- кондензатори)

E, oще една шампионска лига изгледахме в СД мазньоч. Вече трябва да е за последно.

Автор:  Kibik [ 03 Юни 2017 23:17 ]
Заглавие:  Re: Няма HD канали (ZHD200- кондензатори)

vanderel написа:
... И ТОВА НЕЩО ТЕ НЕ ГО ВИЖДАТ С ГОДИНИ !

Е, не може да не го виждат, сигурно производителя е заринат с върнати за ремонт приемници, вероятно има някаква причина да не сменят цялата платка...(всъщност не знам дали при ремонта не я сменят с друг вид или само сменят кондензаторите и дали при новите приемници е същата платка)

Автор:  vanderel [ 04 Юни 2017 11:39 ]
Заглавие:  Re: Няма HD канали (ZHD200- кондензатори)

На мен не ми се приказва повече по този въпрос. Само ще ти кажа, че тези приемници влязоха в употреба така както ги виждаш, преди 7 години. И ако утре идеш в офис на Була, ще вземеш абсолютно същото дърво, ...даже и по-лошо,защото ще е рециклирано 2-3 пъти.Рециклирано - разбирай като това което си направил ти на твоя + нова кутия !
Не са година, не са две ... :( че да са още на етап - рециклиране.
Както и да е. Въпросът е, че въпреки халът на който се намират, отхвърлят с лека ръка помощта, която им дава форумът, триейки безогледно. Разбира се че сигурно има случаи, когато след намеса на абоната/сам да си ремонтира приемника/, този приемник може повече да не става за рециклиране от фирмата. Но ние в този форум изрично предупреждаваме :arrow:

:idea: АКО СТЕ В БЪЛГАРИЯ, НЕ ПРАВЕТЕ ОПИТИ САМИ ДА СИ РЕМОНТИРАТЕ ПРИЕМНИЦИТЕ ! Това за което говорим в тази и подобни теми е крайна мярка, тогава когото сте на другия край на Европа, и когато от Була с охота са ви взели такси за година напред, а не могат да ви осигурят поддръжка, там където се намирате.

Автор:  Kibik [ 05 Дек 2017 16:59 ]
Заглавие:  Re: Няма HD канали (ZHD200- кондензатори)

Бях писал в друг раздел, там нямам отговори, но колега ме посъветва да преместя поста тук, защото проблемът вероятно се дължи на ъпдейтите на HD каналите:

От няколко дена с моя ZHD200 нещата не са добре. Преди 1-2 дена приемника спря, премигна и тръгна, (очевидно е минал ъпдейт), но на канали 201 и нагоре.... (бях си настроил любими). Върнах на любими, но на BiT и BNT2 няма образ, звукът прекъсва (други не съм търсил). На втория SD приемник няма проблеми.
Като изкарам честотите (синия бутон), децибелите навсякъде са от 11 до 16, с изключение на 12482000, където сигнала скача 0/50%, децибелите 0/11.43, BER 0/някакви числа.
Понеже съм сменял 2-3 пъти издути кондензатори, всички вече са сменени с равна или по-голяма стойност, на 25-35V, 105гр
Преди да прочета тук, отворих приемника, защото мислех, че пак има за смяна, но изглеждаше нормално, напреженията са си точни, 2.29 и 5.05 само 12V e 11.78, но преди не съм мерил, не знам колко е било когато съм сменял...Това е 10% отклонение, би трябвало да не е фатално, не знам какво точно захранва. Запоих допълнителен кондензатор паралелно за проба, няма промяна в напрежението. Не се сетих да премеря при изваден куплунг (на празен ход), да не би да е натоварено.
С осцилоскоп проверих, напреженията нямат никакви пулсации (на променливо/обхват 200mV.)

P.S. Някой знае ли каква е консумацията от трите напрежения, да взема да си направя едно външно захранване някога, да се реши въпроса генерално.

Автор:  vanderel [ 06 Дек 2017 00:40 ]
Заглавие:  Re: Няма HD канали (ZHD200- кондензатори)

Става въпрос за вертикален тр-р. Добре е първо да се убедиш дали В-то е причината. Има и друг такъв - вих дали вървят Канал3 и Алфа от 12213. Ако Алфата върви, поразмърдай го този 12482 - в смисъл изтрий го след това го въведи ръчно 12482 30000 В QPSK DVBS 7/8 :!: Може да пробваш и като въведеш съседни честоти напр. 12480, 12478 или 12485 и да видиш дали сигналът ще се стабилизира на някоя от тях.
После ще мислим за напреженията !

Страница 1 от 3 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/