Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 16 Авг 2018 22:33Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
ПОМОЩ от ПРИЯТЕЛ 
Автор Съобщение
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2007 01:24
Мнения: 1599
Местоположение: Pleven/Gabrovo
Отговори с цитат
В тази тема предлагам да си даваме и получаваме съвети за неща различни от телевизията.


Моят проблем в момента са кондензът и влагата, след цялостен ремонт на апартамент. Причините са ми ясни - прозорците и вратите се затварят хирмитически и няма необходимата вентилация на въздуха. Монтажниците в БГ естествено още не са дорасли да предвиждат и предупреждават за евентуален проблем. Оправданието им е простотията ... Както и да е ! Чувал съм че в Европа на всички прозорци се монтират автоматични влагорегулируеми клапи. В БГ вече се предлагат няколко модела - Анжо, Аереко и Бруквент. Някой има ли представа какъв е ефекта от тях. Плюсове и минуси ??? Как го правят европейците ???


09 Фев 2017 01:37
Профил

Регистриран на: 23 Ное 2015 16:01
Мнения: 717
Отговори с цитат
Никъде не споменаваш каква е сегашната дограма, но почти сигурно е PVC. Ако имаш розетка за комин, отвори я, колкото и нехигиенично да е. Друг въпрос е през кои сезони го има явлението? Предимно през зимата ли? Какви са температурите в него именно през времето, когато има конденз и влага? За цялото жилище ли става въпрос?

А отделно не е гаранция, че причината е в дограмата. Нещата зависят и до самата сграда понякога.


09 Фев 2017 06:29
Профил

Регистриран на: 27 Яну 2009 13:14
Мнения: 277
Местоположение: София
Отговори с цитат
Ванди, нали знаеш колко приказки ще се изприказват сега! :) В банята съм сложил вентилатор с таймер, в кухнята абсорбатор и за сега е общо взето добре.... :wink:


09 Фев 2017 11:41
Профил
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2007 01:24
Мнения: 1599
Местоположение: Pleven/Gabrovo
Отговори с цитат
Подробности не споменавам, защото проблемът е ясен - чиста физика. Въпросът е до колко са ефективни тези клапи. Не изстива ли помещението ? Колко и каква е изходната клапа/отдушник/? Защото целта е да се затварят вратите, които са също нови и плътно затварящи се. РВЦ е дограмата. Отоплението в едната стая е с климатик, в другата с нещо друго електрическо.

ОК, да го кажа по-конкретно - задачата е следната - имаме една стая плътно затворена от врата и дограма. Едната стена е външна и има вътрешна изолация на нея. Влагата е неописуема когото е студено разбира се. По прозорците тече като из ведро. Чаршафите са като извадени току що от пералнята. Ако се оставят вратите отворени, тогава през ширми и бани, нещата се подобряват. Но целта е вратата да се затваря !!!


09 Фев 2017 12:04
Профил

Регистриран на: 22 Яну 2011 21:50
Мнения: 133
Отговори с цитат
Аз ще ти дам малко по друг отговор.
Не знам каква ти е изолацията на стаята,но се замисли върху това.
Сестра ми имаше същия проблем след поставяне на дограмата.
Изолираха си вътрешно тавана и стената към прозореца със стиропорови плоскости и конденза спря.
Нещо такова са :
Изображение

Иначе за влагоабсорбатори си чувал.
При мене тия на Церезит ваната им се пълни за една седмица с вода.
Това лято и аз се замислям сериозно да инвестирам във вътрешна изолация.

П.С> По принцип трябва помещението да се проветрява поне един път на ден.Но след като прочетох последния ти пост ми стана ясно ,че имаш изолация и държиш да е затворено.
Тогава ми се струва,че си за нещо такова :

http://vlagouloviteli.com/

УСПЕХ


09 Фев 2017 14:11
Профил
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2007 01:24
Мнения: 1599
Местоположение: Pleven/Gabrovo
Отговори с цитат
Благодаря за отговорите до тук. Мисълта ми обаче е друга - понеже нашият форум е активен, в него постоянно влизат хора живеещи в чужбина, да чуя как го правят европейците с тези енергийно икономични врати и прозорци. Май ще се окаже че нашите жилища не са пригодени за този клас дограми. Майсторите на дограми обаче не го казват това. Правят ти ремонта през лятото, вземат си парите , а ти му мисли зимата. Никой напр. няма да ти каже, че като ти монтира тези елементи, трябва да се направи на стаята - вентилация. Вратата защо струва 200 лв.??? Защото е направена с разни уплътнители и т.н. И накрая да се окаже, че тази врата не трябва да я затваряш. Да бяха ми икономисали парите за врата тогава. Ама как да стане това ... ? Ясно е че тези клапи не са популярни в БГ, поради факта, че жилищата ни нямат изградени климатични инсталации. Но по тази логика не трябва да се монтират и целите дограми. Прекараният за пореден път българин, залага на външния вид, без да обръща внимание на физиката като наука. Затова много често физиката му го начуква ...и за да се пребориш с гравитацията се започва с компромисите !


09 Фев 2017 19:56
Профил
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2007 01:24
Мнения: 1599
Местоположение: Pleven/Gabrovo
Отговори с цитат
... за това става въпрос ! Ако пък някой в България има подобно нещо в дома си, моля да сподели как и къде е направил изходящата клапа. И най-вече ме интересува дали се усеща студ и течение? Благодаря !


Прикачени файлове:
клапи.jpg
клапи.jpg [ 5.53 KiB | Прегледано 5017 пъти ]
клапа.jpg
клапа.jpg [ 2.63 KiB | Прегледано 5018 пъти ]
10 Фев 2017 01:44
Профил
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2007 01:24
Мнения: 1599
Местоположение: Pleven/Gabrovo
Отговори с цитат
Нещо зададох въпрос с повишена трудност ли, какво ли :D
От спалнята, сега ще ви прехвърля в кухнята, за да видите какво става като се затворят жилищата от соца/без климатична инсталация/ с плътни, енергоспестяващи дограми.
Пускате ширма и от луничките и контактите започва да излиза пушек. Физичните закони пак ни идват на помощ. Ширма изкарва определено количество въздух от стаята. В стаята започва да настъпва вакуум и този вакуум започва да всмуква въздух от където намери. Над окачения таван, комина не е измазан, тъй като не се вижда. Та от дупки между тухлите се всмуква пушека от комина и излиза из зад гипсокартона от лунички и контакти. Ако се открехне прозореца, пушека веднага спира. Ширмът не е глупав да продължава да тегли от малките дупки/с голямо съпротивление/в комина, при положение, че има цял прозорец.
Ако ви прехвърля в хола - и там ще се види как климатик и ПВЦ дограма не си пасват - аналогично на спалнята.
Остава банята - в момента в който смените вратата с високотехнологична, ще си напраните развъдник за плесен. Там пък е обратното на хола и спалнята - имате отдушник, но при затворена врата той няма от къде да смуче въздух за да го изкара. И каква е файдата, че сте си купили скъпа врата, като не трябва да я затваряте. Реше,нето там е да я пробиете някъде долу и да и монтирате една решетка.

Все още чакам някой с изградена микро вентилация да сподели, как е от към студ и дали се чувства течение.


Последна промяна vanderel на 13 Фев 2017 01:37, променена общо 1 път13 Фев 2017 00:28
Профил
Аватар

Регистриран на: 13 Апр 2015 13:44
Мнения: 224
Местоположение: ТВОЯТ ДИГИТАЛЕН СВЯТ
Отговори с цитат
Голяма мистерия е при тебе, нищо не мога да разбера.


13 Фев 2017 00:39
Профил
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2007 01:24
Мнения: 1599
Местоположение: Pleven/Gabrovo
Отговори с цитат
Още веднъж тогава - когато се затвори едно помещение плътно с енергоспестяемите прозорци и врати и това помещение започне да се отоплява с климатик от 1500 лв., никакви изолации и бои не могат да спрат топлият въздух да стигне до студения прозорец. Топлият въздух, за тези които не знаят, предизвиква по-голямо изпарение на водата, където и да се намира тя - в прането, в парата от готвене, в цветята и в хората. Т.е. той е по-влажен. Така че стигайки до студена повърхност като стена или стъкло, газообразното състояние на водата в него се преобразува в течно. Влажността в тази стая ще надхвърли допустимите здравословни 50 %. Единственото решение е вентилация на това помещение, напр. чрез често отваряне на прозореца. Студеният въздух пък е сух. Смесвайки го с топлия, той го поизсушава и него, но го и охлажда.
Тези от вас, които имат нови дограми и нямат проблеми с мухъл и влага, просто дори без да искат са постигнали някаква вентилация, движение на въздуха, било то през не затворени или не уплътнени врати или през вентилации на бани или кухни.
Чрез клапите по-горе се осигурява вход на свеж въздух/да не говоря сега и за превишеното съдържание на въглероден двуокис в такива стаи/. Въпросът е как в едно соц жилище да се направи най-добре изходящата клапа :?: :D , така че да не се усеща течение и топлинните загуби да са възможно най-малки.

:idea: Болшинството от хората в БГ, правейки окачен таван, виждат като възможност само луничките. А точно тогава е момента да се направи и вентилация на това помещение. Да не говоря сега за слаботокова, озвучителна и др. инсталации.

Преди да правите каквото и да било, се уверете във всички възможности. Питайте ... :wink:


13 Фев 2017 02:14
Профил

Регистриран на: 20 Апр 2009 08:33
Мнения: 148
Отговори с цитат
Повиши температурата в стаите,недей да затваряш вратите (предполага се че другите стаи също се отопляват?).За банята-с каквато и врата да си,абсолютно наложително е банята да се подсушава (например с моп) и да се оставя вратата отворена за да може да изсъхне добре.Друг вариант НЯМА.Компенсаторната решетка която се монтира долу на вратата на банята е за случаите ,когато се използва банята и вратата трябва да е затворена.
Виж си дограмата дали има възможност за вентилация без тия клапи.Аз преди бях с Ал.дограма,но сега я смених с ПВЦ заради санирането.Тая дето са я сложили има такава възможност.Като завъртиш дръжката към 2.00 часа се открехва едва забележимо за да влиза свеж въздух.
И не на последно място-колкото и да ти е скъп форума,тук няма да получиш адекватна помощ.Потърси в https://forum.setcombg.com/%D1%82%D0%BE ... %85%D0%B0/


13 Фев 2017 06:09
Профил
Аватар

Регистриран на: 13 Апр 2015 13:44
Мнения: 224
Местоположение: ТВОЯТ ДИГИТАЛЕН СВЯТ
Отговори с цитат
И моето жилище е отвсякъде с пвц и никога не съм имал влага. Конкретно в спалнята климатикът изсушава достатъчно добре и разбира се че проветрявам по няколко пъти на ден дори през студените зимни дни. Не знам какви теории развиваш че чак и генерални обобщения как нашите жилища не ставали, просто ти си объркал нещо или по-точно казано искаш някакви невъзможни неща.


13 Фев 2017 10:13
Профил
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2007 01:24
Мнения: 1599
Местоположение: Pleven/Gabrovo
Отговори с цитат
Ако има решетка на вратата, докато се къпеш и се отделя пара, то тя ще излиза веднага.Т.е вентилаторът ще е ефективен на 100 %. Ако вратата е без решетка и е затворена, тогава вентилаторът работи непълноценно. Парата излиза едва когато отвориш вратата, но тогава изстиват и стените и една част от нея, кондензира върху тях.
До утре мога да твърдя, че ако смениш на едно соц жилище и прозорците и ВРАТИТЕ :!: с енергоспестяващи, в това жилище влагата ще е над допустимите 50 %. Трябва да се проветрява постоянно с отваряне на прозорци. Там където уш няма проблеми, всички врати са отворени и от някъде неволно се осъществява движение на въздуха. На тези клапи има датчик за влажност и те се отварят и затварят автоматично.Т.е. спестяват ни ръчното проветряване. Но за да са ефективни, трябва да има и изходяща клапа, вентилатор. Какво не е ясно ?
Искам в стая 3,50/3,50 м с ПВЦ дограма с обикновенно стъкло/не е Ка/ при плътно затворена врата, защото тя е такава, да пусна ел. радиатор напр.. Ако открехна прозореце, трябва да го мисля, да не го забравя.
За БГ всичко е ясно. Ползвам този форум, защото тук влизат много българи живеещи в чужбина ...
Става въпрос за жилище на мой роднина, който ще има бебе. Та климата в стаята трябва да е максимално здравословен !


13 Фев 2017 12:37
Профил

Регистриран на: 23 Ное 2015 16:01
Мнения: 717
Отговори с цитат
А температурата в стаите каква ти е? Предполагам с тези наблюдения, на каквото и да се топлиш няма шанс да е над 23, по всяка вероятност ще е някъде около 19-20. Освен ако не си с печка на твърдо гориво и не си сложил половин кубик дърва в нея. Трябва или такава клапа, или както е казано по-горе, ако имаш прозорец с проветрение, т.е. с такова крило, което се отваря и вертикално отгоре, сложи ръчката на "два часа", както обичаш да се изразяваш ти. :D Така наистина има лек процеп и помещението се проветрява леко. Аз също го правя от много време, ако ги затворя плътно при мен също има конденз, въпреки изолацията, както и температурата не се увеличава над 20 градуса, отделно че има и баня, от където има отдушник, отваря се само по време на къпане и проблем с изпаренията като цяло няма. Там е единствената дървена врата в жилището (къща), та може би и за това няма особено проблеми от нея.


13 Фев 2017 20:10
Профил
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2007 01:24
Мнения: 1599
Местоположение: Pleven/Gabrovo
Отговори с цитат
Да, 2 часа го има на всички прозорци, че даже и на вратите. Но е ръчно изпълнение. А клапите са автоматични, т.е. ще има часове през които ще са затворени. Така поне им го дават в рекламата. Но как е в действителност... :?: Затова си мислех, че хора от Европа ще споделят опита си, но за сега явно не са видяли темата ми :( Другото интересно, е дали във всяка стая има вентилация, или и те си държат вратите отворени :? Ако има, как е направена, че да не се чувства течение ???
При открехнати прозорци на 2 часа и отворени врати, няма конденз. Тогава обаче явно трябва да се мисли за още един климатик, който да прави топлинна завеса и в другата стая.


14 Фев 2017 00:19
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB®